14 januari 2006

USA - mindre religiöst än Sverige

Evolutionsläran är alltså omdebatterad här i USA som jag konstaterade igår och religionen har som bekant en stark ställning. Något som man dock måste beundra USA för är att dom skiljer så starkt på staten och religionen. Det är något som vi fortfarande inte riktigt har lyckats med i Sverige, trots separationen mellan svenska kyrkan och staten år 2000.

Åtskillnaden mellan stat och religion har ett starkt skydd här i USA, eftersom den står inskriven i grundlagen, som amerikanerna håller nästan lika helig som bibeln. I vårt eget land fick vi inte full religionsfrihet förrän 1951, då det blev tillåtet att lämna Svenska kyrkan utan att samtidigt ansluta sig till en annan av staten godkänd församling. Och till skillnad från USA har vi fortfarande kristendomen inskriven i vår grundlag. Successionsordningen anger nämligen att kungen ”skall vara av den rena evangeliska läran, sådan som den, uti den oförändrade Augsburgiska bekännelsen, samt Uppsala mötes beslut av år 1593, antagen och förklarad är, sålunda skola ock prinsar och prinsessor av det kungl. huset uppfödas i samma lära och inom riket. Den av kungl. familjen som ej sig till samma lära bekänner, vare från all successionsrätt utesluten.”

Och medan man i USA inte accepterar att religiösa läror predikas från katedern har vi i Sverige nationella läroplaner för gymnasiet och grundskolan som stadgar att eleverna skall fostras ”i överensstämmelse med den etik som förvaltats av kristen tradition och västerländsk humanism”. Nu säger man i ärlighetens namn också samtidigt att skolan skall vara icke-konfessionell och skrivningen om kristen religion är ju tämligen menlös. Jag antar att man med det menar att den ska bygga på de värderingar som det svenska samhället vilar på, där ju onekligen kristendomen har spelat en stor roll. Och jag tror ju inte att våra rektorer och lärare skulle få för sig att, i enlighet med kristen tradition, byta ut biologilektioner mot undervisning i kreationism eller roliga timmen mot den spanska inkvisitionen, men man kan ändå ifrågasätta om religionen ska få ha en så pass framträdande plats i det viktigaste styrdokumentet för den svenska skolan.

Så i vissa avseenden så är USA trots allt bra mycket mindre religiöst än Sverige. Det är ett motsägelsefullt land på många sätt, det här.

Inga kommentarer: