18 januari 2006

Dosimeterbyte

Idag har jag bytt dosimeter. En dosimeter är en apparat som mäter hur mycket yttre strålning man utsätts för. Och alla som arbetar på Oak Ridge National Laboratory går omkring med en liten sådan mojäng i ett snöre runt halsen. Där hänger den tillsammans med namnbricka och passerkort och skall bytas ungefär var tredje månad. Anledningen till att vi har försetts med denna lilla accessoar, är naturligtvis att det finns områden med klart förhöjd radioaktivitet kvar sedan laboratoriets tidiga dagar, då man ju bland annat anrikade uran för en av de atombomber som fälldes över Japan under andra världskriget.

Nu är det nästan aldrig som dosimetern visar på förhöjd stråldos. Och visar den ändå på förhöjd strålning så har personen ifråga troligtvis haft dosimetern på sig under en röntgenundersökning eller liknande. De områden där radioaktiviteten finns är avspärrade för vanligt folk, så det är ingen risk att man går och blir självlysande. Men riktigt rent och städat, det är det inte överallt än.

2 kommentarer:

Anonym sa...

För din mor är dessa nyheter inte helt betryggande, men det är bra att de har försett er med en dosimeter. Vad ska du göra om den börjar ticka (eller vad den nu gör)?
Mamma

Mats Fröberg sa...

Ja, om den skulle börja ticka så blir jag nog mest väldigt förvånad...