16 januari 2006

Myror och elefanter

Idag har vi helgdag här i USA. Vi firar nämligen Martin Luther Kings födelsedag. Inte för att Martin Luther King föddes idag, den 16:e januari. Utan för att han föddes den 15:e. Här är det nämligen så finurligt att om en helgdag infaller på en lördag eller söndag så flyttar man ledigheten till en vardag. Det spelar ingen roll vilket år det är. Man har lika många dagar ledigt varje år.

Det verkar som att olika institutioner i landet har lite olika "holiday schedules", men det som jag följer är i alla fall följande: New Year’s Day, Marthin Luther King’s birthday, Good Friday (långfredag), Memorial day, Independence day, Labor day, Thanksgiving day, Day after thanksgiving, Christmas Eve, Christmas Day. 10 helgdagar således. Tre religiösa och sju profana.

I Sverige har vi 13 allmänna helgdagar: Nyårsdagen, Trettondagen, Långfredagen, Påskdagen, Annandag påsk, Första maj, Kristi Himmelfärds dag, Pingstdagen, Nationaldagen, Midsommardagen, Alla helgons dag, Juldagen och Annandag jul. Nio religiösa och fyra profana.

Nu är ju Påskdagen, Pingstdagen, Midsommardagen och Alla helgons dag ganska värdelösa för oss vanliga måndag-till-fredag-arbetare, eftersom dom infaller på lördagar och söndagar. Enda skillnaden, är att man får tillbringa morgonen utan sin Dagens Nyheter. Av de övriga är det bara Långfredagen, Annandag påsk och Kristi Himmelfärd som är knutna till speciella veckodagar. Återstår sex helgdagar, som infaller på specifika datum, Nyårsdagen, Trettondagen, Första maj, Nationaldagen, Juldagen och Annandag jul. I genomsnitt har man nytta av dessa dagar fem år av sju, så under ett genomsnittligt år har vi i Sverige 3+(6*5/7) helgdagar, vilket blir 7,29 helgdagar.

Så jag vinner trots allt! Fem myror må vara fler än fyra elefanter, men tio holidays är fler än tretton helgdagar. Sedan var det visst det här med tio semesterdagar om året också...

1 kommentar:

Anonym sa...

Lyckad flytt med tanke på helgdagar. Det skulle kunna bli en mängd dagar i Sverige också om man bara var lite mer kyrklig av sig.. Februari skulle passa bra. Kyndelsmässodagen, septuagesima och sexagesima är tunga helgdagar som glömts bort, då det skulle vara skönt att vara ledig efter.