13 januari 2006

Intelligent design

Den 5 maj 1925 arresterades John Scopes, skollärare i Dayton, Tennesse, ungefär tio mil från Oak Ridge. Han dömdes i lägsta instansen, men friades senare i högre instans tack vare en teknikalitet. Scopes brott var att han trotsat den delstatslag som förbjöd undervisning av evolutionen.

Idag är det tack och lov ingen som döms för sådana brott här i Tennessee, men det finns fortfarande en högst levande debatt om Darwins utvecklingslära i det här landet. Nuförtiden försöker de kristna motståndarna till evolutionen emellertid att dölja sina religiösa grunder genom att lansera ”intelligent design” (ID) som en vetenskaplig utmanare. De som för fram denna teori, hävdar att evolutionsläran saknar vissa pusselbitar och därför inte kan stämma.

Viktigaste ”beviset” som man anför, är att det i naturen finns så kallad icke-reducerbar komplexitet. Det som man riktar in sig på, är att man tycker sig se vissa detaljer i naturen som är så komplicerade att de måste ha blivit konstruerade av en intelligent designer. Dessa detaljer kan inte ha uppkommit genom evolutionen, eftersom flera olika detaljer måste fungera på en och samma gång och halvt fungerande delar skulle göra hela konstruktionen oduglig, så det finns helt enkelt inte några vägar som utveckligen kan passera för att nå fram till slutmålet. Vad man dock missar är att evolutionen verkar enligt principen ”man tager vad man haver”. Nya funktioner uppstår ur gamla. Naturen återanvänder hela tiden. Benen inne i örat är ursprungligen käkben till exempel.

Så sent som i december 2005 stod evolutionsläran åter i fokus i en rättegång i USA. En lokal skolstyrelse där hade nämligen beslutat att intelligent design skulle läras ut i den naturvetenskapliga undervisningen och motståndarna till detta hade gått till domstol, eftersom man ansåg att detta stred mot den grundlagsstadgade principen om att religion och stat skall hållas separerade.

Det var inte första gången sedan 1925 som evolutionsfrågan stod i fokus i en rättegång i USA, men det som var unikt den här gången var att man testade om intelligent design hade någon vetenskaplig legitimitet. Man gav faktiskt ID-förespråkarna en ärlig chans att lägga fram sina bästa bevis för att det som de förespråkade var vetenskapligt underbyggt och inte bara privata religiösa åsikter. Och domen blev ett rungande nej! ID är inte vetenskap och evolutionen har en kraftig vetenskaplig uppbackning i ryggen. Jag behöver väl inte argumentera mer för det här, antar jag. Bara en sådan sak som oro för fågelinfluensa och resistenta bakterier blir ju faktiskt fullständigt meningslöst, om man inte tror på evolutionen.

Andelen amerikaner som inte tror fullt ut på evolutionsläran är dock skrämmande stor. Enligt en undersökning i juni 2005 så svarade amerikanerna så här på frågan:

”Vilket av följande alternativ tror du beskriver hur människorna kom till?”

Människan utvecklades från tidigare arter: 22%
Människan skapades direkt av Gud: 64%
Människan är så komplex att det krävs en kraft eller intelligent varelse för att hjälpa till vid skapelsen: 10%
Vet ej/Inget svar: 4%

Ibland känns det som att det här landet ligger betydligt mer än sex timmar efter Europa.

1 kommentar:

Maria Abrahamsson sa...

Å andra sidan torde det vara oomtvistat att de i vissa andra avseenden ligger något mer än 6 timmar före oss också - tex i antalet Nobelpris... Och i det ljuset tycker jag att det är intressant att det finns en grogrund för sådana ideer over there. Men det är ett stort land, som rymmer olikheter.