27 december 2005

Kentucky tur och retur

Nashville och Memphis är väl de två städer som de flesta förmodligen förmår att placera i Tennessee. I alla fall var det så för mig, fram till för ett år sedan. Nu har jag i alla fall sett Nashville, som ligger drygt två och en halv timmes bilfärd västerut från Ekåsen. Maria och jag åkte nämligen dit på annandagen.

Nashville förknippar man väl framför allt med countrymusik, även om en hel del annan musik också produceras i staden. Varken Maria eller jag är väl några större fans av country, men vi bestämde oss i alla fall för att besöka Country Music Hall of Fame som naturligtvis ligger i staden. Efter att ha promenerat runt i centrum ett bra tag på jakt efter målet och till sist börjat undra om vi var helt vilse, uppenbarade det sig plötsligt, likt Pepes bodega, bara ett halvt kvarter från där vi befunnit oss en god stund tidigare. En ståtlig byggnad, vars innehåll faktiskt visade sig vara riktigt intressant. Det var utställningar som guidade besökaren genom countrymusikens historia från 1920-talet fram till idag. Och tack och lov hade man en ganska generös definition av country, så det var inte bara steelguitars och Dolly Parton, utan även t.ex. Rockabilly och Rythms & Blues dokumenterades.

Resan i västerled gick, efter en stabil italiensk middag och en övernattning i Nashville, vidare till Mammoth Cave National Park i Kentucky. Världens längsta sammanhängande grottsystem om man får tro dom själva. 50 mil av gångar finns det i alla fall och vi avverkade 3 kilometer. Vi valde en guidad tur där man inte behövde åla genom 9 tum höga öppningar, utan en mer behaglig runda. Men helt obehindrat gick man inte genom "Fat Mans Misery" och "Tall Mans Agony". En imponerande grotta och ett intressant besök var det i alla fall.

På vägen hem gjorde jag mitt första besök på en Kentucky Fried Chicken-restaurang. Och var kan det väl vara lämpligare att gära detta, än i Corbin, den plats där överste Sanders själv stekte sin första broiler? Maten får godkänt, men inte var den riktigt i samma klass som på den italienska restaurangen i Nashville.

Inga kommentarer: