09 maj 2006

Tillbaka igen

Då var man tillbaka igen. Både i Tennessee och på nätet. Min dator har nämligen varit tillfälligt utslagen. Den klagade på en "korrupt" fil när den skulle starta. Men nu lever den igen, tack vare en installations-CD för Windows.

Något man slås över när man kommer till USA är att det verkligen inte är något onödigt fjäskande för beökarna vid gränsen. Gränspassagen liknar mest något man skulle kunna tänka sig i det gamla östeuropa under kommunismens glansdagar. Först en lång kö. Sedan kommer man fram till en disk där det sitter en fullständigt charmlös passkontrollant. Ett rejält vresigt sinnelag är sannolikt en personlig egenskap som premieras när man söker detta jobb. Man lämnar fram sitt pass och sin ifyllda tulldeklaration och sin ifyllda blankett I-94, som kontrollanten blänger på. Passet skannas in och sedan får man lämna fingeravtryck. Först vänster och sedan höger. Och gud nåde den som inte inser att ett mumlande om "left index" betyder vänster pekfinger och inget annat. Efter detta stämplas det på minst fyra ställen med en jättestämpel och man får en bit av blankett I-94 fasthäftat i sitt pass.

Jag undrar verkligen vad dom gör med alla dessa blanketter och vilken nytta det gör? Många blanketter blir det. Och med tanke på att det just nu pågår en intensiv debatt om hur man ska behandla de cirka 10-12 miljonerna illegala invandrare som befinner sig i landet, kan man också fråga sig hur effektivt systemet är.

Inga kommentarer: