13 maj 2006

Dryckesvanor

När amerikanerna dricker, går dom i barndom. Inte när dom dricker sprit eller andra alkoholaktiga drycker specifikt. Det händer ju allt som oftast även svenskar, utan i första hand när dom dricker andra drycker.

Går man in på en valfri amerikansk restaurang så är det nämligen rena barnkalaset. Där sitter vuxna män och kvinnor och sörplar läskeblask ur sugrör. Det ser man ju sällan i Sverige, där man istället, lite mer värdigt kanske, dricker mineralvatten eller lättöl ur glas till maten. Dessa drycker serveras knappast alls på en vanlig lunchrestaurang här i USA och vill man ha något att dricka till lunchen här så är det i stort sett läsk som gäller. Och den serveras i pappmugg, eller möjligen plastmugg, modell större. Och intas alltså med fördel via sugrör.

Ska man analysera orsaken till denna preferens för sörplande i sugrör, så är det nog en sekundär effekt av amerikanernas förkärlek för is. Glaset – förlåt, pappersmuggen – fylls nämligen ända upp till brädden med is innan den fylls på med läsk. Och med denna mängd is är faktiskt det mest bekväma sättet att inta drycken just via sugrör.

Ytterligare ett steg i infantiliseringen tas när amerikanen dricker kaffe. Då dricker man inte via sugrör, tack och lov, utan istället dricker man från mugg. Men man dricker via ett litet hål i ett lock. Ungefär som dom där muggarna för riktigt små barn där drycken intas via en pip. Pipen saknas dock vid kaffedrickandet, men locket sitter i regel på en plåtmugg med rejält handtag som är utformad för bruk i bilen. Den tar man nämligen ofta med sig när man kommer till jobbet och fylls gärna på under dagen. Alternativt kan locket sitta på en pappmugg som tillsammans med sitt innehåll köpts på exempelvis kafékedjan Starbucks. För där serveras kaffet i pappmugg med lock, vilket kan vara praktiskt om man tar med sig kaffet till bilen. Men locket sitter gärna kvar, även om kaffet avnjuts på plats i kaféet eller på annat mer stabilt underlag. Detta står naturligtvis var och en fritt, men jag tycker att det förtar en del av njutningen, eftersom en smakupplevele till stor del även skapas av lukten. Och i en mugg utan lock har man ju faktiskt det primära luktorganet halvvägs nere i dryckeskärlet.

Jag vet inte vad man kan dra för slutsatser av detta, men någon vidare dryckeskultur, det har dom inte, amerikanerna.

Inga kommentarer: