01 februari 2007

Lokalpolitiska förvecklingar

Lokalpolitiken i Tennessee kan vara rätt underhållande. Efter lokalvalet i höstas har Tennessees högsta domstol kommit fram till att Knox county har en begränsning på två mandatperioder för de flesta av de politiska posterna. Det röstade man nämligen om 1994 i ett val där det verkar ha varit något oklart vad man egentligen röstade om. Någon begränsning genomfördes aldrig efter folkomröstningen, vilket man alltså skulle ha gjort enligt domstolsbeslutet. Det innebar att en 12 lokalpolitiker nu måste bytas ut och vakanta platser ska enligt reglementet tillsättas av county commission (ungefär kommunfullmäktige efter vad jag förstår). En delikat detalj var då att 8 av platserna som skulle bytas ut fanns bland de 19 ledamöterna i county commission själva.

Tillsättningen av platserna skedde igår och det sändes direkt i radio. Det började bra med att en ny sheriff valdes. En sådan tillsätts nämligen genom val här. Sedan gick man vidare med att tillsätta en county clerk, vilket är någon slags verkställande byråkrat. Det gick smidigt, men den nyvalde var en av de sittande medlemmarna i county commission. Efter en förvirrad diskussion kom man så fram till att den nye county clerken inte längre kunde rösta, så nu var det 18 stycken som skulle rösta om sina 8 efterträdare. Upplagt för ett oavgjort resultat alltså. En ny ledamot i county commisssion lyckade man i alla fall tillsätta smidigt och enkelt. Men sedan tog det stopp.

Efter att ha eliminerat ett antal kandidater till platsen i fjärde distriktet fanns det till slut bara två kandidater kvar att välja på och i en omröstning dem emellan blev det 9 för den ene och 8 för den andre. En ledamot valde nämligen att lägga ned sin röst. Men det krävdes ändå 10 röster för att man skulle kunna ta beslut eftersom man måste ha en majoritet. Man röstade igen. Samma resultat förstås. 9 mot 8. Låst läge. Man bestämde sig för en paus i fem minuter, varefter det föreslogs att man skulle flytta frågan till slutet av dagordningen. Detta skulle kräva 2/3 majoritet. Det gick inte igenom. Ny omröstning och 9 mot 8 igen. Ytterligare en paus. När den var slut hade det faktiskt skett en förändring. Man hade nämligen lyckats övertala ledamoten som röstade blankt. Det var inte längre 9 mot 8. Nu var det 9 mot 9! Man röstade en gång till och minsann, det var fortfarande 9-9. Efter att ha tagit en paus röstade man i alla fall igenom att flytta valet till slutet av dagordningen och man kunde därmed fortsätta med övriga val.

De andra valen gick faktiskt rätt bra och man lyckades välja in både en son och en hustru som efterträdare för sig själva. Innan man gick tillbaka till fjärde distriktet igen tog man i alla fall en paus och de aderton tågade ut. Man var väl borta i sådär tio minuter och tillbaka igen tågade så nitton ledamöter! Ersättaren för county clerken hade nämligen låtit sig sväras in under kuppartade former under pausen och kunde därmed rösta. Diskussion uppstod naturligtvis och några var ganska så upprörda. En av kandidaterna till den vakanta platsen insåg i alla fall att slaget var förlorat och drog sig ur valet och den andre kandidaten kunde därefter väljas.

Helt klart stort underhållningsvärde på den radiosändningen.

Inga kommentarer: