25 augusti 2006

Oanständigheter

Femårsdagen av händelserna den 11 september närmar sig och här i USA kommer CBS att visa en omarbetad version av en TV-dokumentär - "9/11" - från 2002. Det har vållat viss uppståndelse. Filmen anses nämligen kontroversiell.

I filmen visas scener från World Trade Center med stressade och chockade människor. Och man skulle kunna tro att det var någon slags omsorg om privatlivet som gjorde det hela kontroversiellt. Men så är det inte riktigt. Det är nämligen publiken man vill värna om och framför allt de unga tittarna. Aha, tänker ni kanske, man vill inte att de stackars liven ska drömma mardrömmar om brinnande skyskrapor och störtande flygplan. Men så är det inte heller. Anledningen till att filmvisningen anses kontroversiell är nämligen det grova språket! De stressade människorna som springer omkring i paniken använder sig nämligen inte av ett speciellt vårdat tal, vilket jag tycker må vara dem ursäktat, utan svär som borstbindare när de i paniken försöker rädda både sitt eget och andras liv där i tumultet.

I synnerhet förekommer två "ord på fyra bokstäver" som man beskrev det på public service-radion i morse, "S-ordet" och "F-ordet". S-ordet är identiskt med det som presidenten nyligen använde när han oavsiktliget blev inspelad under en konversation med sin brittiske kompis Tony och sammanfattade läget i Libanon som "this sh-t" (vågar nog inte riktigt skriva ut det....). Dessa ord censurerades i många TV- och radiokanaler, men vissa var faktiskt djärva nog att sända ut det. Annars är det ganska ofta som man hör ett ”piiip” när någon säger något som inte lämpar sig för etervågorna.

Det är nämligen så här i frihetens hemland att om en radio- eller TV-kanal råkar sända ut något som inte anses anständigt så kan de få böta 325 000 dollar per oanständighet. Fram till i somras var summan bara en tiondel, men det ansågs inte avskräckande nog och krav på att öka bötessumman framfördes med kraft efter skandalen då Janet Jackson fick problem med scenklädseln och råkade (eller "råkade"?) visa en så kallad br:stv-rta i pausunderhållningen på Superbowl!

Nu kommer i alla fall CBS att visa dokumentären och med tanke på hur många gånger som det tydligen förekommer svordomar, så riskerar man att få böta en ansenlig summa.

Inga kommentarer: