17 september 2006

Mina kommunalval

Jaha då var valet över. Hur det har gått i riksdagsvalet vet vi väl alla vid det här laget. Det blev regeringsskifte. I "mina hemkommuner" Nynäshamn och Uppsala blir det också förändringar.

I Uppsala har s-v-mp regerat den senaste mandatperioden, men nu blev det en jordskredsseger till de borgerliga. Moderaterna och Centern gick fram kraftigt, samtidigt som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet backade rejält. I teorin kan Moderaterna regera tillsammans med enbart Centern och Folkpartiet och behöver inte ens Kristdemokraternas sex mandat för att få de 41 mandat som krävs för att nå majoritet. Tyvärr tog sig Sverigedemokraterna in i fullmäktige den här gången, delvis på grund av en ny valdistriktsindelning, vad det verkar.

I Nynäshamn har Socialdemokraterna regerat tillsammans med folkpartiet de senaste åren. Socialdemokraterna ökade två procentenheter i kommunvalet från 40 till 42%, trots att man backade med åtta procentenheter i riksdagsvalet i kommunen. Förmodligen tack vare populära kommunalrådet Ilja Batljan (s). Folkpartiet däremot tappade halva väljarstödet, vilket innebär att Socialdemokraterna med sina 17 mandat nu måste välja att samarbeta med två valfria av Folkpartiet, Centern, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet eller Pensionärspartiet, som alla fick två mandat var. Sverigedemokraterna behöll sitt mandat och Sorundanet fick ett mandat. Det betyder att tio partier ska samsas i fullmäktige de närmaste fyra åren.

Inga kommentarer: