12 april 2006

"Hej, hur är läget?"

Amerikaner är så där ytligt trevliga, hör man ibland. Och i viss mån kan jag bekräfta detta. Det är nämligen ett väldigt frågande om hur det står till. "How are you doing today?" frågas det allt som oftast när man kommer fram för att betala i snabbköpet till exempel. Och det är ju alltid man har lust att redovisa sitt själsliga och kroppsliga tillstånd för en okänd människa som man möter under en minut eller två.

Ännu mer förvånande är det att man får frågan även när man är ute och springer och möter en vilt främmande människa ute i skogen. Där kommer man i full fart med andan i halsen under ett intervallpass. "Hey, how´s it going?" verkar vara en högst relevant hälsningsfras i det läget. Jag vet faktiskt inte riktigt vad dom förväntar sig när man kommer susande. "Jo då, tackar som frågar. Knallar och går, huvet upp och fötterna ner"? I motsvarande läge brukar jag nöja mig med ett gammalt hederligt helsvenskt "Hej!". Just "Hej!" (eller möjligen "Hey!") verkar för övrigt vara betydligt vanligare än Hello! som hälsningsfras.

1 kommentar:

Michael sa...

When I first went from the U.S. to Sweden, I'd say "hej" to people I met when I was jogging (sometimes even walking) around Linkoping. People must have thought I was crazy. But coming from a medium sized town in the middle of the U.S., it was the normal thing to do.