16 april 2006

Farliga djur

I helgen blev en sexårig flicka dödad av en björn i en Cherokee National Forest i Tennessee. Det hör verkligen till ovanligheterna här, liksom hemma i Sverige. Enligt en källa som uttalade sig till CNN så var det den andra dokumenterade björnattacken i modern tid i Tennessee.

Själv såg jag en orm här för första gången idag. Det lär finnas 32 olika arter av ormar i Tennessee, men det är bara fyra som är giftiga. Och av dom är det bara två som finns i mina trakter. Dels är det skallerorm , som emellertid lär vara väldigt sällsynt runt Oak Ridge, men som är vanligare uppe i Cumberlandbergen, inte allt för många mil härifrån. Dels är det kopparhuvudet, (Copperhead) som däremot finns här runt Oak Ridge. Den orm som jag såg idag var dock någon av de andra 28 arterna. Den var nämligen svart och kopparhuvudet är, som man kan ana, kopparfärgad, medan skallerormen kan ha lite olika färg, men är oftast ljusare och mönstrad. Ingen av ormarna är sådär förfärligt giftig, efter vad jag förstår, men det lär vara ganska plågsamt om man drabbas. I hela USA är det drygt 10 personer som dör av ormbett av varje år. Getingstick är betydligt vanligare dödsorsak, precis som i Sverige.

Ett djur som man ska se upp med här, är däremot fästingar. Dom finns här också nämligen, dom små rackarna. Och precis som hemma kan dom sprida Borrelia, eller Lyme desease som det heter här. Fästingburen hjärnhinneninflammation (TBE) verkar dock inte vara något som är bekant här.

Så på det hela taget är det inte fler farliga djur här, än hemma i Sverige.

Inga kommentarer: