12 februari 2006

Katy´s Kitchen

Den gångna veckan har jag tillbringat en hel del av min arbetstid ute vid Katy´s Kitchen, som ligger avsides och naturskönt beläget, inne på Oak Ridge National Laboratorys område. Men i grund och botten är det ett ganska absurt ställe.

Den ursprungliga byggnaden uppfördes 1948. Det var då så hemligt att den som gjorde ritningarna inte visste vad det var han ritade på. Specifikationerna till ritningarna innehöll i alla fall en betongbyggnad, delvis under jord täckt av en byggnad som skulle se ut som en lada och bredvid den ett vakttorn, som skulle se ut som en silo. Avsikten var att byggnaden skulle se ut som vilken annan lada som helst i trakten. Vad bara ett fåtal kände till, var att i den till en lada kamouflerade bunkern, skulle det förvaras anrikat uran av kärnvapenkvalitet. I ”silon” skulle det komma att bedrivas konstant bevakning av beväpnade vakter dygnet runt.

Anläggningen, som gick under kodnamnet ”Installation Dog”, användes bara under ett år, från 1948 till 1949, som tillfällig förvaring av anrikat uran. USA var vid denna tid världens enda kärnvapenmakt och Oak Ridge den enda plats där man anrikade uran. Men under flera år efter att man slutat att förvara uran i byggnaden, fortsatte man att bevaka anläggningen ifall den skulle behövas igen.

1957 förvärvade Avdelningen för analytisk kemi vid Oak Ridge National Laboratory den underjordiska anläggningen för att användas för att mäta strålning i låga nivåer. Den isolerade platsen med en underjordisk bunker med tjocka väggar, var perfekt för detta ändamål. Det var även nu som namnet ”Katy´s Kitchen” kom till. Det var tydligen så att en dam vid namn Katherine hade för vana att tillbringa sin lunch ute vid anläggningen.

Numera har ”ladan” rivits och ersatts av en plåtbyggnad, som används som laboratorium och som en slags försöksstation för olika slags experiment som utförs ute i skogen vid Oak Ridge. ”Silon” står dock kvar än idag.

Inga kommentarer: