15 juli 2006

Dagstidningar

Dagstidningar köper man inte vid kassan i exempelvis snabbköpet eller bensinmacken här i USA, så som man gör i Sverige om man vill ha sig ett lösnummer. I USA köper man sin tidning i en automat utanför affären. Där slänger man i några quarters och tar sedan sin tidning. Tidningarna här är oftast lika breda som tabloidformatet, men mycket större på höjden. Och utan häftning.

Något som tycker är lite konstigt är att det saknas kvällstidningar av typen Aftonbladet och Expressen. Här verkar det som att alla dagstidningar faktiskt ägnar sig åt riktiga nyheter och inte fokuserar på dokusåpakändisars silikonbröst och den senaste utvecklingen på Allsång på Skansen. Sådana nyheter finns det speciella tidningar för här. Så att man slipper läsa om vad som händer i världen överhuvudtaget, får man förmoda.

Jag är inte någon flitig läsare av dagstidningarna får jag medge, men blad som New York Times och Washington Post och den lokala Knoxville News Sentinel uppfattar jag som seriösa tidningar, på gränsen till tråkiga. Och det är lite märkligt att det inte finns åtminstone någon tidning med dålig smak och förkärlek för skvaller.

Något annat som är märkligt är att de konservativa här i landet konstant beklagar sig över snedfördelningen i media till de liberalas fördel. Tidningarnas åsikter delas inte av folket, hävdas det. Om det nu är så, borde det ju finnas en gigantisk oexploaterad marknad. Så varför i hela världen startar inte någon driftig människa en konservativ dagstidning?

Inga kommentarer: