26 oktober 2006

Valtider

Det drar ihop sig till val här i USA. Det ska väljas representanter till kongressen och en del annat smått och gott när man ändå håller på. Ett val som det pratas mycket om är valet till senaten, där prognoserna tyder på att Demokraterna faktiskt har en chans att ta över majoriteten från Republikanerna. Fokus för medieuppmärksamheten ligger främst på en dryg handfull delstater där det anses vara oviss utgång. Tennessee är en av dessa. Man ska välja en efterträdare till Republikanernas Bill Frist, som varit partiets ledare i Senaten, men som nu drar sig tillbaka för att förmodligen senare göra ett försök att bli vald till näste president.

Matchen står i alla fall mellan den stockkonservative vite Bob Corker i högra ringhörnan och den inte fullt så konservative svarte Harold Ford Jr. i den vänstra. I de senaste opionsundersökningarna är det väldigt jämnt mellan kandidaterna.

Det kampanjas friskt, med en hel del negativa reklaminslag i TV och radio där man försöker framställa motståndaren i dålig dager. Ett relativt snällt inslag finns här. I ett av de mer häpnadsväckande (som jag inte lyckas hitta på nätet) förekommer bland annat en lättklädd blond kvinna som "mötte Harold Ford på ett Playboy-party" och som uppmanar Ford: "ring mig!"

Den svenska valrörelsen framstår plötsligt som ett under av saklighet och fokus på sakfrågorna.

Inga kommentarer: