31 oktober 2006

Prisad under Halloween

Idag är det Halloween här i USA, men eftersom jag lyckades hålla mig hemifrån tillräckligt länge ikväll, så har jag inte haft några trick-or-treat-are här på besök. Så nu kan jag äta upp godiset själv (Hurra!).

Däremot hade vi en liten Halloweentillställning på jobbet idag. Utklädning och lunch tillsammans med kollegorna på Environmental Science Division. Dessutom annonserades segrarna i divisionens fototävling. Jag blev faktiskt en av de lyckliga som belönades med ett presentkort på 25 dollar och kommer därtill åtnjuta äran av att bli upphängd på en av divisionens väggar. Konstverket kan beskådas nedan och är taget från Clingmans Dome i Smoky mountains.

30 oktober 2006

Passgång i Atlanta

Jag tillbringade den gångna helgen med dans i Atlanta. Lektioner på dagarna och social dans på kvällarna. En av lärarna var Frida Segerdahl från Sverige, som undervisade tillsammans med världsmästaren i Lindy Hop, Skye Humphries från USA. Dom kan verkligen dansa, kan jag intyga!

Skye har lärt sig ett svenskt ord åtminstone: Nämligen ”passgång”, som han och Frida använde flitigt för att förklara hur de olika turerna skulle utföras – eller kanske oftare – inte utföras. Amerikanerna hade mycket roligt åt att vi överhuvudtaget har ett ord i svenskan för att beskriva en gångstil där man pendlar med armar och ben på samma sida! Frida fick till och med bokstavera P-A-S-S-G-Å-N-G på begäran.

Så efter orienteering, ombudsman och smorgasbord … nu kommer passgang till Amerika!

26 oktober 2006

Valtider

Det drar ihop sig till val här i USA. Det ska väljas representanter till kongressen och en del annat smått och gott när man ändå håller på. Ett val som det pratas mycket om är valet till senaten, där prognoserna tyder på att Demokraterna faktiskt har en chans att ta över majoriteten från Republikanerna. Fokus för medieuppmärksamheten ligger främst på en dryg handfull delstater där det anses vara oviss utgång. Tennessee är en av dessa. Man ska välja en efterträdare till Republikanernas Bill Frist, som varit partiets ledare i Senaten, men som nu drar sig tillbaka för att förmodligen senare göra ett försök att bli vald till näste president.

Matchen står i alla fall mellan den stockkonservative vite Bob Corker i högra ringhörnan och den inte fullt så konservative svarte Harold Ford Jr. i den vänstra. I de senaste opionsundersökningarna är det väldigt jämnt mellan kandidaterna.

Det kampanjas friskt, med en hel del negativa reklaminslag i TV och radio där man försöker framställa motståndaren i dålig dager. Ett relativt snällt inslag finns här. I ett av de mer häpnadsväckande (som jag inte lyckas hitta på nätet) förekommer bland annat en lättklädd blond kvinna som "mötte Harold Ford på ett Playboy-party" och som uppmanar Ford: "ring mig!"

Den svenska valrörelsen framstår plötsligt som ett under av saklighet och fokus på sakfrågorna.

24 oktober 2006

I syndens näste

Jag var in till Knoxville och dansade igår kväll. Dansklubben lånar lokaler hos en metodistkyrka. I andra delar av kyrkan pågick samtidigt bridgespel och yoga (som ju har ursprung i hinduismen). Syndigt så det förslår.

Själva kyrkan är rätt fascinerande annars. Det är en så kallad megakyrka, med flera tusen medlemmar, så i kyrkan finns bland annat en fullstor gymnastiksal (där vi håller till) och ett otal samlingsrum i olika storlek. Samt en gudstjänstlokal modell större, förmodar jag. Det verkar pågå en mängd aktiviteter av både kyrklig och mer profan karaktär varje kväll, så den rättrogne behöver aldrig bekymra sig för att skaffa ett liv utanför kyrkan. Och dom har i alla fall en bra gymnastiksal.

22 oktober 2006

Politisk förvirring

I Sverige har vi ju haft val nyligen och berättar man för folk här om valresultatet blir dom i allmänhet fullständigt förvirrade. Jag brukar berätta att vi har bytt regering och att vi numera har en koalition av två konservativa och två liberala partier som styr. Och det är då det snurrar till i huvudet. Konservativ och liberal är nämligen oförenliga begrepp som närmast är varandras motsatser här. Liberal betyder nämligen inte ”folkpartistisk” här i USA, tro det eller ej. Liberal betyder vänster kort och gott. Och våra konservativa partier, för den delen, ligger nog förmodligen och plöjer någonstans i mittfåran i det liberala partiet här borta.

Jubileum

Den här helgen är det precis ett år sedan jag kom till Tennessee. Tiden går fort när man har roligt!

15 oktober 2006

Dans, dans, dans

Jag känner mig lätt jet-laggad efter två sena nätter i Knoxville. Den här helgen är det nämligen Lindy Hop hela kvällarna och nätterna i Knoxville. Drygt hundra dansare från hela syöstra USA är på plats.

Man kanske skulle ha passat på att ta sig en tupplur på plats, som den här mannen...

13 oktober 2006

Frostigt och föräldrafritt

Då var det förädrafritt här igen. I morse skjutsade jag iväg mamma och pappa till flygplatsen i Knoxville. Samtidigt som dom åkte hem kom höstkylan hit till Tennessee. I natt var det till och med frost, så det blev till att skrapa rutorna på bilen innan vi åkte iväg mot flyget.

Annars har dom haft ett par behagliga veckor här med sol och svenska sommartemperaturer. Oktober är definitivt en av de bättre månaderna i Tennessee, när det gäller vädret.

08 oktober 2006

Grand Ole Opry

Lördagskvällen tillbringades i föräldrarnas sällskap på Grand Ole Opry i Nashville. Det var en två och en halv timme lång countryshow med en väldig massa artister, bland många andra Little Jimmy Dickens - en 85-årig kopia av Iprenmannen, Dierks Bentley - en skönlockig yngling som spelar modern dansbandscountry, och kvällens stora stjärna Loretta Lynn - en gammal dam i långklänning, som av publikens reaktioner att döma och av det faktum att hon var välkänd av mina föräldrar, verkade ha en riktigt stjärnstatus. Hon fick dessutom kvällens enda riktiga stående ovationer efter att ha sjungit förre riksdagsledamoten Carl Bobergs gamla slagdänga How Great Thou Art, eller O Store Gud som den heter i orginal.

Ett otal andra artister betades också av. De flesta spelade bara ungefär tre låtar. Ett lite annorlunda inslag var reklampauser som avbröt showen då och då. Om jag har fattat det hela rätt så beror det på att hela showen sänds direkt i radio varje vecka, något man har gjort sedan någon gång i kristallmottagarens tidiga barndom.

Det var väl en del artister som inte riktigt var i min smak, men andra var riktigt skapliga och det var en intressant upplevelse hur som helst.

02 oktober 2006

Nyckelhaaarpa

I fredags var jag till Tyson McGhee Airport i Knoxville och hämtade upp mina föräldrar. Dom var oartiga nog att landa tio minuter före utsatt tid så jag hann inte ens fram till flygplatsen innan dom ringde och undrade vart jag hade tagit vägen.

I lördags konfronterade jag dem direkt med den lokala kulturen på ”Oldtimers day” i Townsend, strax utanför Smoky Mountains. Det var en slags hembygdsfestival med blugrassmusik, utställning av gamla traktorer och diverse mat- och marknadsstånd med saker som hemlagad honung, rävskinn och grillade revbenspjäll. Märkligast på hembygdsfesten var en musiker som spelade bluegrass på nyckelharpa! Detta svenskaste av instrument. Han hade byggt nyckelharpan själv och dessutom lärt sig uttala ”Nyckelhaaarpa” av en svensk han hade träffat tidigare. Förutom detta lyssnade vi även till en halv-cherokee-halv-irländare som demonstrerade indianflöjtmusik.


Under helgen blev det dessutom en tur genom Smoky Mountains i bil på lördagen och en liten vandring i Frozen Head State Park på söndagen.

Vädret här just nu är riktigt härligt, med svenska behagliga sommartemperaturer. Lövträden börjar så smått att skifta i rött, så dom har verkligen valt en bra tid att komma hit. Tennessee visar sig från sin bästa sida så här års.