30 mars 2006

Vetenskaplig granskare

Idag har jag fått en förfrågan från en vetenskaplig tidskrift att granska ett manuskript. Det är första gången jag får det, så det ska bli roligt. Forskningen som beskivs i manuset är inom ett område som jag tycker mig behärska ganska skapligt i alla fall.

Granskning av manuskript före publicering är en viktig kugge i det vetenskapliga maskineriet. Tanken är att forskningen ska granskas opartiskt före publicering för att garantera kvaliteten. Artiklar som inte har genomgått denna "peer review" anses lite småsuspekta och har inte alls samma tyngd som de artiklar som har granskats.

När ett manuskript kommer in till tidskriften letar man reda på två eller flera sakkunniga som förhoppningsvis ska kunna upptäcka brister i metoder eller i resonemanget. Granskarna kommer sedan med utlåtanden till redaktören, som är den som har att besluta om manuskriptet ska publiceras eller inte. Oftast kräver redaktören i alla fall några förändringar innan man kan få sin artikel publicerad. Granskningen sker anonymt, så författaren får aldrig reda på vad det är för en typ som har kommit med alla konstiga kommentarer. Men oftast är det faktiskt relevanta kommentarer man får, som i alla fall har gett förbättringar på de artiklar som jag har publicerat.

Granskningsarbetet tar givetvis en del tid, men man får inget betalt från tidskriften, för det jobb man gör. Det handlar på något sätt om känster och gentjänster. Eftersom alla publicerar i vetenskapliga tidskrifter, så får man också ställa upp i granskningsarbetet helt enkelt. Och nu har det alltså blivit min tur.

29 mars 2006

Vårt dagliga bröd

Ikväll har jag varit på snabbköpet och stirrat på brödhyllan igen. Det är en ritual jag går igenom varje vecka.

Det är nämligen hopplöst att hitta ett bra matbröd här i Tennessee. I synnerhet i matbutikerna. Jag vill ha ett bröd med lite motstånd i. Något att sätta tänderna i och gärna något slags fullkornsbröd med lite tyngd. Men det är precis vad som saknas här. Vitt, sötat bröd dominerar i hyllorna. Visserligen finns det ett utbud av något som kallas fullkornsbröd (whole grain), men dom lyckas baka det så att det är lika fluffigt och fritt från tuggmotstånd som någonsin en formfranska. Det säljs även något som dom kallar pumpernickel, men till och med det är fluffbröd som sjunker ihop till halva höjden om man petar på det.

Något bättre är situationen hos exempelvis "Panera", en kafé och brödkedja. Där finns det bröd med lite mer substans i, än det som man hittar på snabbköpet. Men inte är det riktigt som hemma, inte.

Något som jag däremot har fått smak för och som dom i alla fall kan baka här borta är bagels. Men det fungerar inte riktigt som substitut för fullkornslimpa. Och "bagel" lär enligt min pappa, uppväxt vid Sveriges mittpunkt Flata, betyda "struntprat" på Medelpadsmål. Så jag vet inte om det är så nyttigt heller...

26 mars 2006

Big South Fork

I morse drog jag iväg till Big South Fork, som ligger delvis i Tennessee och delvis i Kentucky. Området har status av National Recreation Area, vad som nu menas med det?

"Långpass med kamera" är kanske en lämplig benämning på träningsmetoden. Jag tog mig i alla fall en rejäl löprunda och tog med mig kameran i midjeväskan. Och det gjorde jag rätt i. Det var ett riktigt naturskönt område med skog, bäckar, vattenfall, en flod och djupa kanjons (vad är plural av kanjon egentligen?), så det fanns nästan för många tillfällen att plocka fram kameran, för att få ett bra löppass. Men det var en trevlig tur. Några av bilderna visas nedan. Åtminstone vattenfallet får jag vara nöjd med, men det var verkligen ett tacksamt motiv att plåta!





25 mars 2006

Sommartider, hej hej!

I Sverige är det sommartid (vilket ni kanske inte tror när ni tittar ut genom fönstret). Här i USA dröjer det en vecka till innan vi går över till "daylight saving" som det heter här. Eftersom ni hemma i Sverige har varit uppe i natt för att ställa fram klockan, så ligger ni alltså under den kommande veckan sju timmar före mig, istället för de vanliga sex. Ur led är tiden!

Våren börjar annars, enligt den allmänna meningen här i USA, i samband med vårdagjämningen, så vi har alltså haft vår i en vecka snart, men det yrde faktiskt lite snö i luften här i Oak Ridge i dag och det har inte alls varit lika varmt som det var tidigare i mars. Våren i Sverige börjar däremot, i alla fall enligt SMHIs meteorologiska definition som svenskarna tagit till sig, när dygnsmedeltemperaturen stiger över 0 grader Celsius, vilket den i medeltal borde ha gjort i Uppsala för några dagar sedan enligt SMHI.

Det verkar ni få vänta på ett tag till. Fimbulvintern tuffar vidare, men under tiden kan ni ju trösta er med att ni i alla fall har fått sommartid där hemma!

22 mars 2006

Bilder från New York

Här kommer ett par bilder från New York. (Om man klickar på dom blir dom större).

Maria och några höga hus:










Vy från Empire State Building:








Guggenheim museum. En häftig byggnad med en massa konst. Det var en kille som uppenbarligen gillade metallslöjd som ställde ut för tillfället.









En gammal vän som oväntat dök upp i Central Park.

20 mars 2006

New York

Då var man tillbaka från New York. Det var en trevlig helg. En ganska lång helg dessutom. Från fredag till måndag.

Maria och jag har turistat runt i stan och hunnit med en hel del. Det är en stor stad med många höga hus och mycket folk kan jag berätta för den som trodde något annat. Det är fascinerande bara att gå runt i stan och titta på alla hus och på folklivet. Det vimlar av gula taxibilar, det tutas friskt och man häpnar över alla människor som har så bråttom att komma över vägen att de går halvvägs ut i vägen, fast det är rött för fotgängare och sedan står där som levande måltavlor för tutande bilister som svischar förbi. Allt för att vinna ett par tre meter när det slår om till grönt, eller för att i bästa fall kunna klämma sig fram till andra sidan gatan i en minimal lucka i trafiken.

Men vi har inte bara tittat på gatulivet. Vi har hunnit med en hel del turistmål också. Empire State Building, Guggenheimmuseet, Mamma Mia på Broadway, Ground Zero, shopping på Macys jättevaruhus, Chinatown, promenad i Central Park, Naturhistoriska museet och en kväll på en swingdansrestaurang. Trevligt alltihop, men det bästa var i alla fall att träffa Maria igen.

Och mycket trodde man väl att man skulle kunna få se på Manhattan, men inte hade jag väntat mig att vi skulle hamna mitt i ett orienteringsevenemang! Vi hade tagit tunnelbanan till 77:e gatan och 5:e avenyn, öster om Central Park och promenerade genom parken mot Naturhistoriska museet på västra sidan om parken. På stigen framför oss dyker det plötsligt upp först en löpare med en karta i handen. Men en ensam löpare med karta betyder ingenting, för det finns många vägar i parken, så en karta är inte en så dum idé. Men sedan dyker det upp en till, och en till… och en till… och till slut uppenbarar sig också mycket riktigt en orienteringsskärm på en liten kulle!

New York är kanske ett rätt trevligt ställe att bo på, trots allt!

15 mars 2006

Dåliga nyheter och bra nyheter

Vi har haft inbrott hemma i Uppsala. En gammal dator och Marias nya kamera blev bytet. Trist...

Men på fredag och över helgen har vi en dejt i New York, Maria och jag. Ska bli mycket trevligt!

11 mars 2006

Farlig actionsport

Jag har just fyllt i anmälan till The Flying Pig i Ohio, månadsskiftet mars-april. Med anmälan måste man även skicka med ett medgivande om att man deltar på egen risk. I översättning lyder det ungefär så här:

Jag, undertecknad, känner till att orientering, som en actionsport utomhus, medför väsentlig risk för personlig skada. Jag känner till att det finns naturliga och människoskapade faror, och risker som, i kombination med mitt handlande kan orsaka mig allvarlig, eller möjligen till och med dödlig skada. Jag samtycker till att jag, som deltagare, måste ta en aktiv roll för att förstå och acceptera dessa risker, förhållanden och faror. Jag samtycker även till att jag, och inte arrangörerna eller funktionärer vid tävlingen, USAs orienteringsförbund, markägaren, brukaren av marken, eller någon sponsor, är ansvarig för min säkerhet medan jag deltar i tävlingen.

Huga!

10 mars 2006

På en annan skala

Med risk för att bli förklarad persona non grata hemma i Sverige, så kan jag meddela att vi har haft 25 grader och sol här i Oak Ridge idag.

Och då snackar vi Celsiusskalan, inte den där märkliga Farenheitskalan som lokalbefolkningen använder. Däremot så är 25°F händelsevis temperaturen där hemma i Sverige just nu.

Det gäller att befinna sig på rätt skala!

08 mars 2006

Hallå?

Jag trodde att jag hängde med ganska bra när det gäller vad som händer i Sverige. Det finns både tidningar, radio och TV på nätet, så det är liksom inga problem. Men idag blev det uppenbart att jag missat något stort i det svenska kulturlivet.

Aftonbladet presenterar årets kvinna, så här på kvinnodagen. Framröstad av läsarna så klart. Och det blev… Anna Book!

Hallå Sverige!!! Vad är det som händer där hemma???

06 mars 2006

Hänger ni med?

Jag kom just att tänka på att när jag var hälften så gammal som jag är nu, så var min pappa precis tre gånger så gammal som jag var då. Med andra ord så är jag just nu precis hälften så gammal som min pappa, som i sin tur var lika gammal som jag är nu, då jag föddes.

04 mars 2006

Att odla sin trädgård

Hemma i Sverige ligger snön fortfarande djup. Men här i Tennessee börjar det våras. Idag har det varit sol från en blå himmel och behagliga temperaturer även om det inte riktigt var som i mitten av veckan, då vi hade temperaturer över 20 Celsius.

Idag har jag börjat påta så smått i min lilla täppa utanför min lägenhet. Jag har nämligen en liten uteplats och ett par meter rabatt, som jag har börjat gräva i. Dom som bodde här före mig kan inte ha varit några stora trädgårdsentusiaster, men någon slags blast är i alla fall på väg upp, så jag tänkte lämna det och se vad som kommer. Har köpt mig några lökar och några plantor som jag börjat plantera. Har även sått tomat och paprika inomhus för framtida utplantering. Mina tomatprojekt hemma i Flogsta i Uppsala var inte särskilt framgångsrika, vilket jag skyller på att vi har sol på balkongen från soluppgången fram till nio på förmiddgen ungefär. Tomaterna började mogna lagom till att höstfrosten kom och tog dom. Men här i Tennessee vore det väl tusan om man inte skulle kunna få sig några tomater till sommaren.

Trevligt med en liten trädgård att påta omkring i hur som helst.

En lagom dans

Igår var jag ute och svängde mina lurviga. ”Streamliners” spelade gamla swinghits inne i Knoxville. Det mesta är sig likt från motsvarande arrangemang i Sverige, men en sak skiljer. I Sverige består ju en dans av två låtar. Varken mer eller mindre. Överger man sin partner efter bara en låt hemma i Sverige, är det att betrakta som en förolämpning och dansar man tre eller flera, ja då är det mer eller mindre en invit till fortsatta förbindelser.

Här i USA dansar man däremot bara en låt. Sedan är det tack och adjö och det är dags att se sig om efter en ny danspartner. Om man är invand med två låtar känns det lite väl kort med bara en låt. Just när man kommit igång är det dags att sluta. Men å andra sidan hinner man ju avverka fler olika dansare på en kväll. Så det har både fördelar och nackdelar.

Det skulle vara intressant att veta hur skillnaden uppstått. Varför dansar man två gånger i Sverige, men bara en gång internationellt? Ligger förklaringen i vår svenska folkmusik som nästan maniskt upprepar allting två gånger? Eller är det ett arrangemang för att tillfredsställa vårt behov av att göra saker lagom. En låt – för lite. Tre låtar – allt för överdrivet. Men två låtar – lagom!